Hvor var din opmærksomhed, sidst du havde en samtale med en medarbejder? Hvis du er helt ærlig, lyttede du så nærværende og fokuseret til din medarbejder? Eller planlagde du indkøb og aftensmad, dømte ham i al hemmelighed for ikke at slå til i sit arbejde, tænkte på at han altid brokker sig, eller ventede du bare på, at det blev din tur til at dele det, du havde på din dagsorden?
Hvis du gjorde, så er du helt og aldeles normal. Menneskets talehastighed ligger på mellem 100 og 150 ord i minuttet. Men når vi lytter, opfanger vi helt op til 500 ord i minuttet. Vi har altså masser ledig hjernekapacitet til at planlægge, dømme og være optaget af os selv eller samtalen ved bordet ved siden af, telefonen eller den næste arbejdsopgave, MENS vi tror, vi lytter.
Når nærværet forsvinder
Nærværet og muligheden for at styrke relationen forsvinder, når vi glemmer at spørge ind, være nysgerrige på hinanden og vores egen forståelse. Det bliver den slags samtaler, du går fra uden at føle dig beriget, opløftet og forbundet.
Hvis du har proppet samtalen ind i en ellers travl kalender, tænker du, at du kunne have brugt tiden bedre på noget andet. Og det gjorde du jo sådan set også, for din opmærksomhed var et andet sted. Du lyttede ikke aktivt. Du var måske 60% i samtalen og 40% i Netto.
Aktiv lytning
Aktiv lytning er en teknik, som psykoterapeuten Carl Rogers beskrev i 50’erne. Hans filosofi var at møde sin klient med total opmærksomhed og viste sin accept gennem kropsholdning, stemmeføring og mimik. Han fortolkede ikke, fortalte ikke klienten hvad han skulle gøre, tænke eller føle. Den form for aktiv lytning kræver træning, fordi vores tankestrøm er konstant og fuld af spørgsmål, spejlinger og reaktioner og indre dialog. Og uanset om vi er ledere, venner, kolleger, kærester eller forældre har vi brug for bevidst at slukke for den indre dialog for at kunne lytte opmærksomt.
Principperne i Rogers aktive lytning handler om:
- At give den anden lov til at tale – uden at bryde ind med svar eller fuldføre den andens sætninger.
- At stille åbne og uddybende spørgsmål frem for at tro, at du ved præcis, hvad din medarbejder mener.
- At teste, om det, du hører mellem linjerne, er sandt.
Måske Rogers teknik kan inspirere dig, næste gang du har en samtale med en medarbejder, næste gang du virkelig lytter til hvordan dit barns dag virkelig har været – eller når du i en telefonsamtale med din mor lytter i stedet for at misforstå.
Rigtig glædelig fornøjelse med aktiv lytning
Jeanette
Initio Academy – Din ledelsessignatur